Sydämen vajaatoiminnan kahdeksan yleistä oiretta

Sydämen vajaatoiminta on pitkäaikaissairaus, jota voidaan hoitaa tehokkaasti. On tärkeää tunnistaa kroonisen sydämen vajaatoiminnan oireet ja pitää niitä silmällä. Lue alta lisää kroonisen sydämen vajaatoiminnan oireista ja löydöksistä.

Ruokahaluttomuus
Nesteen kertyminen suoliston ympäristöön voi vaikuttaa ruoansulatukseen ja aiheuttaa ruokahaluttomuutta tai pahoinvoinnin tunnetta ruokailun yhteydessä.

Uupumus
Sydämen vajaatoiminta vähentää runsashappisen veren kiertoa elimistössä. Lihakset ja kudokset tarvitsevat happea, joten sydämen vajaatoimintaa sairastavat saattavat väsyä hyvin helposti.

Nilkkojen, jalkojen ja vatsan turvotus
Vaatteet tai kengät voivat kiristää tai puristaa, kun jalkoihin, nilkkoihin tai vatsaan kertyvä neste aiheuttaa turvotusta.

Virtsaamistiheys
Sydämen vajaatoiminta heikentää munuaisten verenkiertoa, jolloin virtsaamistarvetta on harvemmin. Nestettä poistava diureettilääkitys taas voi johtaa aiempaa tiheämpään virtsaamistarpeeseen, kun liiallinen neste poistuu elimistöstä.

Hengenahdistus
Sydämen vajaatoiminta voi aiheuttaa nesteen kertymistä keuhkoihin, mikä voi aiheuttaa hengenahdistusta arkitoimissa.

Nopea syke
Sydän voi alkaa sykkiä nopeammin. Näin se pyrkii kompensoimaan huonontunutta pumppauskykyään.

Nopea painonnousu
Sydämen vajaatoiminnan pahentuessa elimistöön kertyvä neste voi nostaa painoa nopeasti – jopa 2 kiloa muutamassa päivässä. 

Hengenahdistus makuulla
Myös makuuasento voi aiheuttaa hengenahdistusta. Tällöin nukkuminen onnistuu vain istuma-asennossa tai korottamalla ylävartaloa useilla tyynyillä.

Mene tästä sydämen vajaatoiminnan oireiden seurantalomakkeeseen


Lue lisää sydämen vajaatoiminnasta:

 

Uppdaterad: 13-06-2018